Το Φαράγγι της Αγάλης

Τη Δευτέρα 15/4/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης και της Ε΄1 τάξης επισκέφτηκαν το Φαράγγι της Αγάλης στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος. Αρχικά οι υπεύθυνοι του Κέντρου μάς υποδέχτηκαν στην έδρα του ΚΕ.ΠΕ.Α στο χωριό Λούτσα Ευβοίας και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης  μας ενημέρωσε για το έτος ίδρυσης του ΚΕ.ΠΕ.Α και  για τους στόχους του. Επίσης, μας πληροφόρησε πως το όνομα “Αγάλη” δόθηκε από τους κατοίκους και πιθανόν προέρχεται από το ρήμα αγαλλιάζω ή από το “αγάλι”, καθώς το φαράγγι “υποχρεώνει” τους περιπατητές να περπατούν αργά λόγω της ανηφορικής πορείας του.  Στη συνέχεια, με οδηγούς την κα Χαρά Ζιάκα και τον κ. ΄Αγγελο Παναγιώτου διασχίσαμε όλοι μαζί το φαράγγι  της Αγάλης, ξεκινώντας από τον Άγιο Αθανάσιο και  φτάνοντας μέχρι  τις πηγές «Αρκουδόβρυση» και «Κρυόβρυση» μέσα στο φαράγγι.

Στα πλαίσια της βιωματικής δράσης του προγράμματος, τα παιδιά χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες εξερευνητών και κλήθηκαν να βρουν και να καταγράψουν  στοιχεία και πληροφορίες  που τους ζητήθηκαν, σχετικά με τη χλωρίδα της περιοχής. Στο τέλος,  οι μαθητές με τη βοήθεια των υπευθύνων έφτιαξαν τον “ιστό της ζωής” για να αντιληφθούν την αλυσίδα του οικοσυστήματος και και τις καταστροφικές συνέπειες  της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρατήρησαν, άκουσαν, αφουγκράστηκαν, θαύμασαν, μύρισαν και επέστρεψαν στο σχολείο ενθουσιασμένοι.

Ευχαριστούμε  όλους τους υπεύθυνους του κέντρου ΚΕ.ΠΕ.Α Διρφύων- Μεσσαπίων

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Βάσω Στρουμπούλη, Νότα Κουτρούμπα, Μαρία Τότσα

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *