“Μια μέρα όπως παλιά”

Την Τρίτη 16 Απριλίου τα δύο τμήματα της Β’ τάξης τους σχολείου μας επισκέφθηκαν το όμορφο χωριό των Θαρρουνίων. Προορισμός καθόλου τυχαίος αν σκεφτούμε πόσοι κάτοικοι και μαθητές τους Βασιλικού έχουν καταγωγή από εκεί.
Περνώντας το γραφικό γεφυράκι του χωριού κάναμε την πρώτη μας στάση στο σπίτι της Γιαννούλας και Παναγιώτας Κάλφα. Οι ίδιες μας έδειξαν πώς λειτουργεί ο ξυλόφουρνος και μας διηγήθηκαν για τον τρόπο ζωής και τα φαγητά που έψηναν παλιότερα εκεί. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η επίσκεψη στα ζώα της γιαγιάς Γιαννούλας όπου εκεί είδαμε τις κοτούλες, χαϊδέψαμε τα κουνελάκια και χαιρετήσαμε την κατσικούλα που μας έδωσε το γάλα για τις μαγειρικές μας.
Αφού χαιρετήσαμε τις γλυκύτατες κυρίες σειρά είχε το σχολείο! Ανηφορίζοντας τα στενάκια του χωριού που ευωδίαζαν πασχαλιά φτάσαμε στον στόχο μας. Εκεί, εντυπωσιαστήκαμε από τα παλιά πράσινα θρανία και τα βιβλία που χρησιμοποιούσαν τότε.
Στον δρόμο προς την πλατεία συναντήσαμε τη μεγαλύτερη κάτοικο του χωριού (94 ετών) που μας έδωσε την ευχή της και χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή!
Όταν φτάσαμε στην πλατεία ,μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη!Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θαρρουνίων είχε ετοιμάσει σπανακόπιτες και πολλές ακόμα λιχουδιές για να μας ευχαριστήσει. Οι μεγάλες γυναίκες του χωριού είχαν βάλει τα παραδοσιακά τους ρούχα με τα μαντίλια και ξεκινήσαμε τη δουλειά!
Πρώτα παρασκευάσαμε τυρί με φρέσκο γάλα από τις κατσίκες και τα πρόβατα του χωριού. Στη συνέχεια βοηθήσαμε τη γιαγιά να ζυμώσει ψωμί και μάλιστα κάθε μαθητής έφτιαξε το δικό του καρβελάκι. Είδαμε ακόμα πως έγνεθαν μαλλί με τη ρόκα, πώς έπλεκαν το ταγαρόσχοινο και πώς άλεθαν φάβα με τον παραδοσιακό μύλο. Φυσικά δεν έλειψε η παρουσίαση λαογραφικών αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι παλιότερα όπως το αλέτρι, η λαιμαριά, η κόσα, το καζάνι και πολλά άλλα.
Η εκδρομούλα έληξε με το κυνήγι θησαυρού που οργάνωσαν οι δασκάλες μας. Τέλος αποχαιρετήσαμε τους κατοίκους και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου που μας έδωσαν μικρά δωράκια και ένα ενθύμιο για την επίσκεψη μας εκει. Υποσχεθηκαμε πως θα ξαναγυρίσουμε και δεν θα αφήσουμε τέτοια χωριά πλούσια σε παράδοση και φιλόξενους ανθρώπους να ερημώσουν. Φυσικά την επόμενη μέρα συμπλήρωσαμε και το φυλλάδιο που ετοίμασαν οι δασκάλες μας για την εκδρομή, ώστε να έχουμε αρχείο από τη μέρα εκείνη!

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Δροσάτου Χρύσα, Λάμπρου Ελένη

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *